Activitats 2024

Trobada dels Totxos a Prades

El dissabte 29 de juny els Totxos es van llevar ben d’hora i van posar rumb cap al Pirineu oriental per a un cap de setmana de cohesió i actuació!


La base nàutica de Villeneuve de la Raho ens va rebre amb pluja. Sens dubte, el pícnic es va traslladar als cotxes. Mitja hora més tard estàvem gaudint d’un preciós sol d’estiu que ens va acompanyar tota la tarda. Una mica de música, riures i alguna cosa per beure i menjar, còctel perfecte per fer-ne un gran dia! Cap a les 4 de la tarda ens vam dirigir a Prada, per deixar les coses a l’alberg i descansar una mica per recuperar energia. Les festes de Sant Pere ens esperaven! Al programa: bandes, un DJ set i una orquestra al centre històric.


Els carrerons ens porten ràpidament a la plaça de la República on l’acte està previst per l’endemà a les 11 h. Després d’escoltar diverses bandes, ens entaulem en un restaurant davant d’un grup de música jazz i l’església de Sant Pere. Tenim una vista de l’escenari que acollirà l’orquestra Jean Ribul. Entre pizzes, hamburgueses i costelles de porc, ens sorprèn descobrir una vintena d’artistes que entren a l’escenari a les 21h. Instruments, vídeos i vestits impregnen les nostres retines. Passarem una estona ballant i cantant amb ells abans d’unir-nos al DJ Rick a la plaça del costat. Lluís, el nostre cap de colla, s’il.lustrarà ensenyant la coreografia d’una dansa tradicional argentina a la població local.


L’endemà al matí, ens trobem en aquesta mateixa plaça de la República. Alguns de nosaltres necessitem un segon cafè per recuperar-nos de les emocions del dia anterior. Els Pallagos i els Riberals arriben poc després. La banda del Riberals ens convida a una petita cercavila, per escalfar motors abans de l’actuació. S’acosta l’hora de l’actuació, el programa el posen els caps de colla! Cada colla carregara els seus castells per torns, ajudant-nos mútuament. És difícil estimar quants de nosaltres som. Cent ? Lateral, rengla, tap, escaleta, cordó de seguretat… tothom es distribueix a la pinya i canvia de rol en funció de les configuracions. Els tres colors, granat, verd i maó, es barregen. Al ritme de les gralles i les percussions, els Totxos validen un pilar de 4, un pilar de 4 per sota i un 3 de 5. Obrim els ulls de bat a bat, quan és possible, per admirar els castells de les altres colles. La “figuereta” i la baixada cap per avall de l’enxaneta dels Riberals va sorprendre a més d’un! L’actuació finalitza amb un castell de germanor i tres pilars. Finalment tothom balla la polca de l’ós.


Després de tres hores de castells, els nostres estómacs famolencs estan encantats de trobar un plat a taula per dinar. Seiem a la “plaça DJ” i compartim junts patates fregides, butis i fruita. La tornada a Tolosa serà tranquil·la i una oportunitat per a molts de nosaltres per fer una bona migdiada!