Conferència sobre Francesc Macià i els fets de Prats de Molló (1926)

Conferència sobre Francesc Macià i els fets de Prats de Molló (1926)

When

24/11/2018    
15:00 - 17:00

Where


Event Type

Map Unavailable

Us convidem dissabte 24 de novembre a les 3 de la tarda al Casal Català de Tolosa a la conferència de Charles-Édouard Marieu sobre sobre Francesc Macià i els fets de Prats de Molló (1926):

Francesc Macià és un dels personatges clau de la història del segle XX català.

L’avi -com l’anomenen familiarment els catalans- s’erigí com una de les figures centrals de la defensa de Catalunya, de la seva cultura i de la seva identitat, durant el turbulent període en què el dictador Primo de Rivera imposà a Espanya el jou del seu mandat i de la seva arbitrarietat.

Des de l’exili a França, a París, el coronel Macià emprèn la tasca d’alliberar no solament Catalunya, sinó també Espanya, d’aquesta dictadura infame amb l’objectiu d’establir-hi un estat republicà i respectuós amb els drets i les llibertats dels « pobles ibèrics ». Recordeu, per exemple, que l’ús del català era castigat amb pena de presó o amb
l‘execució. Tot i que el pla fou avortat a causa de la denúncia, al darrer moment, d’un dels seus membres, cal entendre’l com una de les primeres temptatives de derrocar l’estat feixista de Primo de Rivera a Espanya i, per tant, la primera expedició antifeixista de la història de Catalunya i d’Espanya. El posterior procés que tingué lloc contra « els insurgents catalans », com els anomenaren les autoritats franceses, donà una notorietat i una repercussió excessiva a uns esdeveniments que haurien pogut ser reduïts a la consideració de simples fets a la frontera pirinenca.

Veurem els preparatius de l’expedició que Macià projectà i com gairebé fou realitzada, així com el desenvolupament del posterior judici i el paper de conegudes personalitats que en prengueren part, com l’aleshores diputat León Blum.

Com a suport per a la celebració de la conferència, prendrem el llibre Quan la CNT cridà independència de Marc Santasusana i Corzan, qui relata els preparatius dels fets, i el ja clàssic llibret de Josep Carner-Ribalta: El complot de Prats de Molló. D’aquesta manera, intentarem ajudar-vos a esclarir uns fets que encara avui generen controvèrsia.
Salut i república !

La conferència serà en francès. Entrada lliure i gratuïta.