Activitats 2017

Del 6 al 8 d’octubre Trobada dels Casals Catalans de tot el món a Berlín

El cap de setmana dels 7 i 8 d’octubre va tenir lloc la IX trobada de les Comunitats Catalanes de l’Exterior (CCE), aquest any a Berlín. Van participar una trentena de representants de Casals de tot Europa (Alemanya, Irlanda, França, Itàlia…) però també de l’Estat espanyol (Saragossa, Madrid, Bilbao…) i d’Andorra. Vaig tenir la sort d’anar-hi i de representar el nostre Casal.

Va ser un cap de setmana molt intens, amb ponències de molt bon nivell i moments més informals, amb sopars i un concert d’un grup de Lleida! Vam visitar la seu de la Delegació del Govern a Alemanya, tot i que no ens van poder rebre la Delegada del Govern ni el Conseller Romeva, que no van poder venir a conseqüència dels esdeveniments recents. Les ponències eren diverses, amb per exemple la presentació de la Catescola de Berlín, un esplai en català pels petits, o bé temes de diners, amb consells per fer campanyes de finançament participatiu (o « crowdfunding ») o d’Sponsoring privat.

Molt interessant va ser la presentació dels serveis de la Generalitat a les CCE a càrrec de la Tamara García, Responsable de l’Àrea de la Catalunya Exterior a la Generalitat. Efectivament, la Generalitat té (fins ara) un equip de 7 persones al servei de les CCE, a les que ofereix suport, finançaments o fins i tot publicitat (amb la web http://exteriors.gencat.cat/ca/ambits-dactuacio/afers_exteriors/catalans-i-catalanes-exterior/comunitats-catalanes/).

Pel que fa al tema de la subvenció 2017, la Tamara ens va informar que la intervenció dels comptes de la Generalitat per  part de l’Estat espanyol ens afecta directament : de moment, no es poden publicar les subvencions ni pagar-les. És més : si no es publiquen abans del 31 de desembre, no hi haurà subvenció aquest any (passaria a ser la subvenció 2018). Vista l’aplicació de l’article 155 pel Govern espanyol, no es pot esperar cap desbloqueig de moment.

Per acabar amb una nota més positiva, us puc dir que no estem sols, sinó que formem part d’una xarxa forta i dinàmica, molt solidària. La trobada ja ens ha permès enfortir els lligams amb les altres CCE i amb els nostres representants a la Generalitat. Junts, som més forts. I ara més que mai, hem d’estar units.