Activitats 2019

Viatge commemoració de l’aniversari de la Retirada

Aquest any es commemora el 80è aniversari de la Retirada.

Dintre dels actes de la commemoració, el Casal va decidir organitzar un cap de setmana per visitar els llocs més interessants que van marcar l’Exili Republicà. Durant el cap de setmana del 10 al 12 de maig un grup de 25 persones del Casal acompanyats de la historiadora Phryné Pigenet varen visitar:
– el Castell de Colliure i la tomba d’Antonio Machado.
– la platja i el monòlit commemoratiu d’Argiles-sur-Mer.
– el cementiri dels Espanyols d’Argiles-sur-Mer
– el Memorial del Camp d’Argelès-sur-Mer
– el Museu MUME à la Jonquera
– el Memorial del Camp de Rivesaltes

Diferents llocs visitats durant el viatge

Visita de la tomba d’Antonio Machado a Cotlliure

La primera visita va tenir lloc el Dissabte al matí. Desprès d’un bon esmorzar al centre ANAS de Rivesaltes, tot el grup vam anar a Cotlliure amb autocar. Al cementiri vàrem deixar un ram de flors sobre la tomba d’Antonio Machado i vàrem fer un minut de silenci en record del gran poeta. L’Enric i la Phryné van llegir-nos uns quants poemes del líric sevillà. 

Antonio Machado va haver d’exiliar-se a mesura que el front franquista guanyava terreny. Madrid, València, Barcelona van formar part del itinerari de l’exili del poeta, que finalment el va portar fins a Cotlliure. L’autor de Campos de Castilla i Soledades, que patia problemes respiratoris, va morir pocs dies després, el 22 de febrer del 1939, en una casa situada en un carrer que avui porta el seu nom

Si voleu saber més sobre el seu Exili, podeu llegir l’article següent de la “Fondation Antonio Machado” de Cotlliure.
http://www.machado-collioure.fr/antonio-machado-a-collioure/

Visita del Castell de Cotlliure

La visita del Castell de Cotlliure va debutar amb una visita guiada per un guia del castell que ens va explicar seva història: des del passat de Castell dels Reis de Mallorca, passant per l’ocupació templaria i acabant amb la fortificació de la fortalesa per Vauban. 

Dintre del marc de la Retirada, el castell va servir de presó per a un miler de persones, les més significades políticament i també les que creaven problemes als camps de refugiats.

Aprofitant l’efemèride, una exposició consagrada a la Retirada tenia lloc explicant de manera global el contexte històric i politic i els esdeveniments sorgits de la caiguda de la República.

Visita de la platja d’Argelers sur Mer i el Cementiri dels Espanyols

A la platja d’Argelers sur Mer va estar ubicat el camp de concentració organitzat a cuita-corrents per tal de mantenir controlats els milers de refugiats republicans que fugien les tropes franquistes.

En una setmana, arribaran més de 100000 refugiats, sobrepassant les previsions de les autoritats.

En 1999, en ocasió del 60è aniversari de la Retirada, Argelers va homenatjar aquest trist capítol de la història. Es va inaugurar un monòlit allà on hi havia el camp.

Una visita de la platja, acompanyats de Mme Payrot, membre de l’associació dels “Fils et Filles des Republicains Espangons et Enfants de l’Exode (FFREE)”, ens va donar l’idea de la magnitud del Camp.
Veure: http://ffreee-retirada.blogspot.com/

Desprès de la platja vàrem visitar el Cementiri dels Espanyols.

A pocs metres de la platja d’Argelers-sur-mer, a l’avinguda de la Retirada, s’habilità al 1939 un cementiri per enterrar les persones mortes al camp de concentració. Fou arran d’una crida de l’Ajuntament que un propietari posà disposició la parcel·la de terreny. El cementiri fou totalment destrossat per l’aiguat del 1940.

Deu anys més tard, al 1950, una família donà una estela en memòria d’un ésser estimat, i es col·locà al centre de l’antic cementiri. Els noms que actualment figuren en aquesta estela són les persones que van morir al camp durant el període on va quedar tancat. Els noms que faltaven van ser afegits al 2007, per iniciativa de Pierre Aylagas, alcalde d’Argelers.

Al costat de l’estela, es va plantar l’any 1999 un arbre dedicat als 70 nens menors de 10 anys que van morir al camp a proposta de Pierre Fuentes.

Visita del Mémorial du camp d’Argelès-sur-Mer

El Mémorial situat a Argelès ens ensenya les condicions de vida al Camp a partir de material fotogràfic, de textos i d’un vídeo. Diferents exposicions ens permet de veure traçar la desfeta del bàndol republicà i l’arribada dels exiliats a la frontera.

https://www.memorial-argeles.eu/fr/

Visita del Centro Español de Perpinyà

Tot i que no té relació directe amb l’Exili Republicà, es va decidir que valia la pena fer una visita al Centro Español de Perpinyà.

El Centro Español està ubicat en un gran edifici del centre de Perpinyà. Els seus reponsables ens van fer la visita de les instal·lacions del edifici: la biblioteca, el teatre, la sala de ball, …  Ens van explicar les dificultats econòmiques que suposava mantenir en condicions un edifici tan gran.

El Centro Español va començar a finals del segle XIX com una mútua pels treballadors espanyols treballant a França que no tenien cobertura mèdica. Poc a poc, durant el segle passat, activitats culturals i ateneus hi van tenir lloc. I durant la Guerra Civil, le Centro va allotjar nens i nenes que fugien de la guerra.

Si voleu saber més: 
http://centroespagnol.fr/catala/

Memorial de l’Exili a la Jonquera

Diumenge al mati, després d’una nit ventosa al centre ANAS de Rivesaltes i d’un bon esmorzar, ens vam dirigir cap a la Jonquera. Allí, des de el 2008, en un edifici de formes modernes se situa el “Museu Memorial de l’Exili” (http://www.museuexili.cat/)

Una visita guiada ens va ensenyar a través de les exposicions de fotografies el que va suposar la Retirada per milers de persones.

Memorial del Camp de Rivesaltes

La última visita del cap de setmana va tenir lloc al Mémorial del Camp de Rivesaltes. Dintre d’una perspectiva que va més enllà de la Retirada, la visita ens va ensenyar que el Camp de Rivesaltes va ser el tràgic punt de passatge dels “indésirables” al llarg de bona part del XXè segle. Refugiats de la República Espanyola, Jueus, Algerians, entre d’altres van ser internats entre barraques i un descampat desproveït  de qualsevol refugi natural contra el vent.

Joc trobat al camp

Commemorant el 80è aniversari de la Retirada, una exposició amb testimonis dels exiliats i una exposició del fotògraf Paul Senn ens ensenya la crueltat de l’Exili.

http://www.memorialcamprivesaltes.eu/

Conclusió i agraiments

Els que vàrem gaudir del cap de setmana creiem que va ser una experiència enriquidora del punt de vista cultural i, al mateix temps, una forma d’intercanvi entre un grup de 25 persones.

El Casal vol agrair sincerament a Phryné Pigenet la preparació, les explicacions donades durant tot el cap de setmana i la paciència amb nosaltres.

Volem agrair també tota l’acollida rebuda als diferents llocs com el Centro Español de Perpinyà, el museu Memorial del Camp d’Argelès-sur-Mer, el museur Memoial de l’Exili de la Jonquera.

Volem agraïr a Madame Payrot de l’associació dels “Fils et Filles des Republicains Espangons et Enfants de l’Exode (FFREE)” per acompanyar-nos durant la visita de la platja d’Argelès i del Cementiri dels Espanyols.

Volem agrair a la empresa “Alcis” i el conductor del autocar per el seu professionalisme durant tot el cap de setmana. La empresa ens va proporcionar un segon autocar el diumenge mati quan es va trencar la lluna del primer autorcar el dissabte al vespre

I, sobretot, a la Barbara per les hores i hores d’organització d’aquest cap de setmana. Podem dir que ni un professional ho hagués fet millor.