Activitats 2018

Projecció de la pel·lícula “La Llum d’Elna”

La pel·lícula “La  llum d’Elna” et fa viatjar ràpidament en el temps i l’espai, al 1942, a la maternitat d’Elna, al Rosselló, un indret d’esperança enmig de la barbàrie que s’estava vivint a Espanya (postguerra i dictadura) i en tota Europa (segona guerra mundial)

L’hotel, com alguns personatges de la pel·lícula anomenaven a l’antic palau que va acollir la maternitat, és l’escenari on es desenvolupa gairebé de forma exclusiva tota la història. Allà és on l’Elisabeth Eidenbenz, amb l’ajuda de la Creu Roja Suïssa, acullen a les dones embarassades que recullen del camp de refugiat d’Argelès perquè puguin donar a llum i recuperar-se de les dures condicions en les que viuen. En un principi, la maternitat acollia a les dones republicanes espanyoles que passaven la frontera dels Pirineus en busca d’exili. Més tard, dones d’altres nacionalitats perseguides pels nazis van també buscar-hi refugi.

Al 1942 l’Elisabeth Eidenbenz rep l’ordre de tancar la maternitat. La pel·lícula se centra en aquest dur moment, en la lluita que el grup de mares, l’equip d’infermeres i altres persones al servei de les dones i els bebés hauran d’afrontar per evitar-ho. Tot i la duresa de la història, Sílvia Quer, la directora, ha aconseguit fer de la llum una constant al film.

El debat posterior va estar animat per un dels nens de la maternitat, en Serge Barba, nascut al 1944, i que actualment es dedica a divulgar la tasca de Eidenbez i la història d’Elna des de l’associació D.A.M.E (Descendants et Amis de la Maternité d’Elne).